Aurora-lehti
Turun yliopisto
Turun yliopisto

 1/2004

DIPLOMAATIKSI?

TEKSTI JAAKKO LOUHIVUORI, KUVA JANNE JOKISEN ARKISTO

Edustustilaisuuksia ja vasarointia

LAAJAT YLIOPISTO-OPINNOT TAKAAVAT MONIA TYÖMAHDOLLISUUKSIA. JANNE JOKISEN TIE VEI POLIITTISEN HISTORIAN LAITOKSELTA DIPLOMAATIKSI ETELÄ-KOREAAN.

Poliittinen historia tuntui tarjoavan laajan ja käytännönläheisen näkökulman menneisyyteen ja vastauksia siihen, miten olemme päätyneet nykymuotoiseen yhteiskuntaan, selvittää ulkoasiainsihteeri Janne Jokinen ulkoasiainministeriöstä.

Diplomaattikoulutukseen

Janne Jokinen

Opintojen alussa Jokinen lähti etsimään totuutta, mutta akateeminen arki osoittautuikin puurtamiseksi ja eikä sitä totuuttakaan oikein tuntunut löytyvän. Sen verran hän yliopistosta piti, että jäi useammaksi vuodeksi töihin yliopistolle.

- Viihdyin hyvin ja pidin työstäni tutkijana ja opettajana. Perheen perustamisen myötä halusin kuitenkin pitempää työsuhdetta ja lähetin hakemuksen ulkoasianministeriön Kansainvälisten asiain valmennuskurssille (Kavaku). Yllätykseksi pääsin diplomaattikoulutukseen, kertoo Jokinen.

Kavaku-kurssi on tiivis paketti Suomen ulkoasiainhallinnosta ja valmistaa vaativalle diplomaatin uralle. Pääsyvaatimuksena kurssille on ylempi korkeakoulututkinto ja laaja kielitaito.

Kahden opintojakson aikana oli luentoja ja harjoituksia aamuyhdeksästä iltakuuteen. Opintojaksojen välissä kurssilaiset olivat harjoittelussa ministeriön eri yksiköissä. Jakson päätteeksi järjestettiin koe, jonka läpäiseminen oli ehto kurssin suorittamiselle, selvittää Jokinen.

Iloiset ja terveet suomalaiset

Opinnot ja kokeen läpäisseet vakinaistetaan. Uudet diplomaatit aloittavat työnsä suurlähetystöissä ympäri maailmaa ulkoasiainsihteereinä. Janne Jokisen asemapaikka on Etelä-Koreassa Soulissa. Miten Suomi Etelä-Koreassa tunnetaan?

- Suomi tunnetaan täällä todella hyvin ja kuva Suomesta on myönteinen, eli sikäli tilanne on ainut- laatuinen, hehkuttaa Jokinen. Korealainen monialayritys Lotte valmistaa purukumia, jossa käytetään suomalaista ksylitolia. Yritys käyttää mainonnassa kuvia suomalaisesta järvimaisemista ja iloisista suomalaisista. Mainoksissa hyödynnetään Suomea puhtaan ruoan ja terveiden ihmisten maana.

Ulkoasiainsihteerin työkuvaan kuuluu ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, kulttuuria ja edustustilaisuuksia – sekä välillä vaikka vasarointia, kertoo Jokinen.

Suuri vastuu ja pitkät päivät

Etuina tässä työssä ovat vaihtelevuus ja mielenkiintoiset tehtävät. Haasteena puolestaan suuri vastuu, kiivas työtahti ja pitkät päivät. Yhtenä päivänä saatan olla Etelä-Korean ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa ja seuraavana päivänä rakentamassa opiskelijaryhmän kanssa suomalaista arkkitehtuuria käsittelevää valokuva-näyttelyä. Vasaran on siis parasta pysyä diplomaatin kädessä, kuittaa Jokinen

Työ ulkoasiainhallinnossa on ainutlaatuinen ja monipuolinen mahdollisuus. Diplomaatin ura asettaa kuitenkin vaatimuksia niin henkilökohtaisesti kuin koko perheelle.

Työn kuvaan kuuluu, että ura vie muutaman vuoden välein uuteen maahan. Diplomaatin puoliso joutuu väistämättä mukaan edustustilaisuuksiin ja jopa järjestämään niitä kotona. Monia seikkoja pitää siis huomioida jos suunnittelee uraa ulkoasiainhallinnossa. Mutta lopulta mahdollisuudet uuden oppimiseen ovat rajattomat ja mieli pysyy varmasti virkeänä, tiivistää Jokinen.

OPISKELIJAKSI TURUN YLIOPISTOON? Katso Turun yliopiston valintaopas ja lue lisää valinnoista osoitteessa http://www.utu.fi/opiskelu/

Takaisin ylös Takaisin ylös

 
Sisältö 1/2004
 

Kansi
Pääkirjoitus
Kännykkäinssiksi neljässä vuodessa
Kyl määki Turus
Sitsejä, bileitä ja stressikohtauksia
Suomalaista musiikkia maailmalle
Huippututkimusta solutasolla
Yliopistossa ei eksy
Lyhyet
Parasta aikaa
Biologian ja tietojenkäsittelytieteen rajalla
Opintopsykologi auttaa riman yli
Edustustilaisuuksia ja vasarointia
Viiden tunnin puserrus kesähelteellä
Varjotetteria, pieniä kenkiä ja paperitöitä
Lakia, oikeutta ja maailmanparannusta
Terveysuutisia
Vuosien takaa
Kahden kielen välissä
Aaveita, enkeleitä ja kiinalaisia kristittyjä
Julkaisut ja artikkelit
Alumnisivu
Puvussa ja pilkkihaalarissa
Hammaspeikkojen lannistajat
Väitös: Sakari Kallio ei näe pupujusseja
Väitökset
Ilmoittajat
Yhteystiedot

Abi-Aurora pdf-tiedostona (5,58 Mb)

 

Aurora-lehti Turun yliopisto
  1/2004