Aurora-lehti
Turun yliopisto
Turun yliopisto

 2/2003

Ohjelmistokehityskeskus linkki yrityksiin

Paula Heino

TUCSista löytyy IT-alan terävä kärki

Tietotekniikan tutkimus- ja koulutuskeskus TUCS on erinomainen esimerkki Turun kolmen yliopiston yhteistyöstä. TUCS on kerännyt yhteen Turun IT-alan huippuosaajat. Turun korkeakoulujen yhteisenä tutkimuslaitoksena toimiva Ohjelmistokehityskeskus (OK) hyödyntää yliopisto-osaamista yrityshankkeissaan.

TUCS
- monitieteellinen ja kolmikielinen IT-yksikkö
- koordinoi tietojenkäsittelytieteen tutkimusta ja opetusta kolmessa yliopistossa
- Suomen ensimmäinen tutkijakoulu (1994)
- yksi ensimmäisiä huippuyksiköitä Suomessa (1995-99)
- ohjelmistotekniikan huippuyksikkö (ÅA, 2002-2007)
- 30 professoria
- 30 muuta tohtoritutkijaa
- 90 tutkijakoulutettavaa, joista 40 % tulee ulkomailta
- 2000 maisteriksi opiskelevaa
- 16 laboratoriota

TUTKIMUSALAT
Algoritmiikka
Diskreetti matematiikka
Elektroniikka ja tietoliikennejärjestelmät
Sulautetut järjestelmät
Tietojärjestelmätiede
Matemaattinen mallintaminen
Ohjelmistotuotanto

- Sovellamme uudenlaista ohjelmistonrakentamistekniikkaa, kertoo Turku Science Parkissa sijaitsevan, vuonna 2001 perustetun Ohjelmistokehityskeskuksen johtaja Kristiina Sunell. Keskusta koordinoi TUCS ja keskuksen toiminnassa on mukana myös Turun ammattikorkeakoulu, jonka tietoliikenteen ja sähköisen kaupan soveltava tutkimus toimii OK:ssa.

Ohjelmistokehityskeskus eli Software Development Center toimii ICT-alan yritysten tuotekehityksen ja korkeakoulujen välisenä siltana ja tuottaa esimerkiksi teollisuudelle tilaustöinä tutkimushankkeita. Keskus käynnistyi alun alkaen osana Varsinais- Suomen Telematiikkahanketta.

Sulautettuja järjestelmiä yrityksille

Järvi ja Sunell

OK-keskuksella on uudet tilat EuroCityssä Turku Science Parkissa. Professori Timo Järvi polkee vauhtia kuntopyörään, joka on esimerkki sulautetusta järjestelmästä. Vierellä johtaja Kristiina Sunell.

- Keskuksemme pystyy hyödyntämään sitä valtavan laajaa osaamista, jota TUCSista löytyy. Pystymme tarjoamaan hyvää softaa yrityksille. Meillä on menossa vakiintumisvaihe. Keskuksestamme on tarkoitus tulla pysyvää toimintaa tämän vuoden jälkeen, Sunell sanoo.

Rahoituksensa keskus saa yrityksiltä ja Tekesiltä. Käynnistämisvaiheessa tukea on saatu TUCS:ilta, Turun ammattikorkeakoululta ja Turun kaupungilta. Keskuksen osaamisalueita ovat sulautetut järjestelmät, verkot, tietokannat ja käyttöliittymät sekä laatu ja menetelmät. Sulautetuista järjestelmistä esimerkkinä ovat pienivirtaiset, kannettavat laitteet ja niiden ohjelmistot. Verkoissa keskus hyödyntää osaamistaan mm. tietoliikenteessä, kun taas tietokannoissa ja käyttöliittymissä voidaan tutkia mm. käytettävyyttä. Laatu ja menetelmät - osaamisalueessa keskitytään esimerkiksi toimintajärjestelmien kehittämiseen ja testaukseen.

Yritysten verkottumista tuetaan yhteishankkeissa. Ohjelmistokehityskeskuksella on yhteistyökumppaneitapienistä ja suurista yrityksistä kunnallisiin toimijoihin, esimerkkinä Turun kaupunki, Mariachi Oyj, Teleste Oyj, NordicID, Iptime, VTT ja Tekes. Asiakasyritykset ovat pääosin Varsinais-Suomen alueelta.

Kuin kolmen yliopiston IT-tiedekunta

OK-keskusta koordinoiva Tietotekniiikan tutkimus- ja koulutuskeskus TUCS (Turku Centre for Computer Science) on kolmen yliopiston vahva IT-alan asiantuntijalaitos ja virtuaalinen IT-tiedekunta. Turun yliopistosta mukana ovat informaatioteknologian laitos ja matematiikan laitos, Åbo Akademista tietojenkäsittelyja tietojärjestelmätieteiden laitokset sekä Turun kauppakorkeakoulusta tietojärjestelmätiede. Käytännössä rajat eri yliopistojen välillä ovat varsin näkymättömät.

- TUCS kattaa varsin laajan spektrin tietotekniikasta tietojärjestelmiin, sanoo TUCSin johtajana toimiva professori Timo Järvi.

TUCSissa perusopinnot sujuvat sekä suomeksi että ruotsiksi ja syventävät opinnot englanniksi. Näin esimerkiksi DI-tutkinto takaa myös vahvan kielitaidon. Keskus on hyvin kansainvälinen: opiskelijoita on eri puolilta maailmaa.

TUCSin monipuolinen tutkimustoiminta sijoittuu 16:een eri laboratorioon. Tutkimusrahoitusta saadaan pääasiassa Suomen Akatemialta, Tekesiltä, Euroopan unionilta tai suoraan yrityksiltä.

Tietotekniikan tupsulakit

Tupsulla varustetut ylioppilaslakit ovat olleet Turussa tuttu näky, sillä Åbo Akademi on valmistanut diplomiinsinöörejä vuodesta 1928 alkaen. Vuodesta 1999 Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat kouluttaneet tietotekniikan diplomi-insinöörejä yhdessä.

Tähän saakka DI-tutkinnon anto-oikeus on ollut vain Åbo Akademilla, mutta nyt myös Turun yliopisto saanee tutkinnonanto- oikeuden. Opiskelijoita DI-koulutukseen otetaan vuosittain 110, joista Turun yliopiston osuus on 50.

Takaisin ylös Takaisin ylös

 
Sisältö 2/2003
 

Kansi
Pääkirjoitus
Matemaatikon talossa vallitsee kaunis järjestys
Politiikan laskentoa
Lyhyet
Tietokoneen kesyttäjät
Bakteerien tunnistamista ja lääkekehitystä
Ohjelmistokehityskeskus linkki yrityksiin
Yritysgradusta voi poikia vakituinen työ
Nälkäkurjesta harmaapäätikkaan
Terveysuutiset
Kaupungin joutomaat järkikäyttöön
Tiede on osa arkea
Luonnon käsityöläinen
Laadukasta opetusta joka päivä
Alumni
80 vuotta sitten
Väitökset
Julkaisut
Väitös
Ilmoittajat
Yhteystiedot

 

Aurora-lehti Turun yliopisto
  2/2003